Margareta Dellefors är valkyrian från Sveriges Radios musikavdelning - dessförinnan från Göteborg, Stora teatern och Det Norske Opera - som fann ett nedlagt kalkbrott utanför Rättvik och på några år byggde upp en fantastisk utomhusscen och en operafestival ute i skogen. För ett par år sedan skildes hon under uppseendeväckande former från detta sitt livsverk - utfört under den del av livet som de svage kallar dess höst. Men nu skall hon snart stå staty över brottet och blicka ut över publik och artister.
Alltnog - vi är gamla kolleger, dessutom bjöd hon in mig att somrarna 1996-99 regissera det som blivit Dalhallas hittills enda egna operaproduktion, en kompaktversion på en kväll av Richard Wagners Nibelungens ring, i scenografi och kostym av Mathias Claeson, senast känd från Skönheten och odjuret ...
I samband med en liten glöggfest för nära och kära i början av december lämnade Margareta Dellefors ett par böcker på mitt hallbord. Eftersom de var inslagna, väntade jag till julaftons eftermiddag med att packa upp dem. En av dem är ett slitet gammalt brunt band - på ryggen i slitna guldbokstäver står det Emilie Högquist, på titelbladet Minnesvård, inget författarnamn, tryckår 1847. På Operan, som en gång var Kungliga Teatern, hänger ett porträtt i parketts publikgång som föreställer en mycket elegant kvinna, Emilie själv,med en lorgnett - en present av en kunglig älskare, blivande kung Oscar I. Med honom hade skådespelerskan två söner - "prinsarna av Lappland", försiktigtvis uppfostrade i Tyskland.
I Mod och försakelse, Ingeborg Nordin Hennels epokgörande bok om kvinnorna på 1800-talets Kungliga Teatern - Operan och Dramaten i ett fram till 1888 - kan man läsa mycket om Emilie - Hög-quist eller -qvist, stavningen skiftar. Den lilla bruna boken från 1847, ett halvår efter hennes död, innehåller också en Minnesteckning av hennes korta liv från 1812 till 1846 som tjänstefolksdotter, balettelev och skådespelerska. Sympatiskt nog skriver den anonymer författaren betydligt mer om Emilies resor än om hennes kärleksförhållanden. Här finns en lista över pjäser och roller vid KT, ett par dikter, ett brev från den äldre kollegan Olov Ulrik Torsslow med kloka råd till skådespelerskan. Det mesta utrymmet upptas av utdrag ur Emilies sedemera försvunnna resedagböcker. Var det "på högsta befallning" som de undanröjdes? Vilar de i något hemligt mätressarkiv på Stockholms slott? Här finns mycket litet indiskretioner, desto mer av intressanta, mycket professionella iakttagelser av teater- och musikliv i de städer i främst Tyskland och Italien, som Emilie besöker. Inblickar i ett relativt frigjort sällskapsliv saknas inte liksom i det dåtida resandets mödor. Sjukdomen - tbc, kanske också cancer - slår gradvis klorna i den några och trettioåriga kvinnans kropp. En och annan snygg beundrare kan hon se på med ärligt uttalad begärelse men är för trött för att ta initiativet. Hon dör i Turin i december 1846, på väg mot mildare klimat, i den italienska vintern, med sina tre barn - det fanns en dotter också, med en engelsman - i tankarna.
Märkligast av allt - ett halvt år efter hennes död, våren 1847, firar konstnärskamrater och en beundrande allmänhet i det perifera och efterblivna Stockholm den saknade skådespelerskan (med kurtisanens rykte, väl att märka) med en minnesfest, gemensam med skalden och biskopen (!) Esaias Tegnér och målaren Wickenberg. Vi får läsa verserna ur kantaten, som sjöngs av manliga kamrater från teatern, och talet som hölls till hennes ära. Hennes fel och brister förtigs inte, men det är konstnärskapets geni och utvecklingen genom hårt arbete från medelmåtta till virtuos som står i centrum.
En snabb koll med kolleger i Paris och Warszawa inför nyåret - jag hade nog kunnat ringa vartsomhelst - gav vid handen att inte ens under den revolutionära våren 1847, "folkens vårflod", skulle det i dessa metropoler varit möjligt att fira en biskop och en skådespelerska med samma minnesfest. Och allra minst låta deras - och målarens - namnchiffer fläta sig in i varandra. Att det kunde ske i vår avkrok!
Tack, Margareta, för julklappen - en bok om en annan stark kvinna som med vår gemensamme favorit, dramatikern Thomas Bernhards ord, fått "slicka blod på teatern" och aldrig kom fri. Och läs nu Nordin Hennel om alla de andra starka och svaga teaterkvinnorna, som försörjde sig och ofta en familj därtill på Stora teatern i förrförra seklet. Nyttig historia, inte bara för och om kvinnor.