"Filmen - ett övergående mediefenomen" resonerar Martin Thomasson i SvD den 24 maj utifrån en bok av brittiske filmkritikern David Thomson. "Den isolation som Edison utgick från när han uppfann kinetoskopet (!) återställdes av televisionen", citerar han. Video, DVD, hemmabio, själv ser jag film i min dator... "ensammare" kan det inte bli men jag gillar ändå att gå med en dam eller en kompis och se en riktig biofilm i chokladprasslande mörker. (Helst inte så mycket popcorn men det är min privata fobi...) Enligt Thomson & Thomasson kunde filmen bara utvecklas som massmedium som en historisk avvikelse i en sällsamt gynnsam situation. Kanske det?
Ungefär samtidigt läser jag för vilken gång i ordningen oändliga och mycket seriösa recensioner med rubrikerna "Värdig avslutning" och "Maffig mutantaction" av tredje delen av X-Men: The last stand i bägge morgontidningarna. En kritiker börjar med att fråga sig hur våra samhällen behandlar avvikarna, den andre konstaterar att "de bästa filmerna baserade på superhjälteserier" ofta är "uppföljare". OK. Kanske en orsak till att en generation flyr biograferna och en annan inte längre väntar sig någon filmkonst där mer än i undantagsfall. Men våra skrivande vänner är både noggranna och utförliga i beskrivningar och omdömen, t.o.m. en aning pretentiösa. Ungefär samtidigt råkar jag i samtal med en förhoppningsfull ung filmare nämna Pasolini, som jag tycker han ska titta närmare på - det finns beröringspunkter. Vem fan är det, frågar den unge mannen. Litet filmvetenskap, kanske, kontrar jag.
Från 1969 och ett antal år framåt försörjde jag mig delvis som filmkritiker. Jag var enormt intresserad av film och hade tillbringat en stor del av tiden fr.o.m. tredje ring på biografer och filmklubbar och cinematek och var dessutom en av pionjärerna i första årskullen filmstudenter vid Stockholms högskola. Men jag hade gått i parallellklass med Lasse Hallström och överlät med glädje filmkonsten åt honom. För mig fanns snart bara teatern. Som nybliven teaterarbetare i en fri grupp med egen scen - och alltså konkurrent - kunde jag inte syssla med kritik av svensk teater i de radioprogram där jag regelbundet medverkade - det blev film, musikteater och utländska gästspel.
Självklart har det alltid funnits filmkonst och underhållningsfilm, experiment, mainstream, auteurfilm och rena industriprodukter. Genrer har man alltid talat om men "genrefilm" är för mig ett nytt och egendomligt begrepp. Under min filmkritikertid från 1969 till slutet av 70-talet förväntades man behandla alla de betydande regissörernas filmer och de viktigaste svenska. Blev det tid och plats över gjorde man svep över den mer underhållningsbetonade eller industriella sidan, den "kommersiella" filmen, som den kallades av de puritanska, även om de konstnärliga regissörernas filmer också kunde vara oerhört framgångsrika ekonomiskt. Fast i hög grad finansierades de förstås av nationella filminstitut, som då profilerade sig i ett antal europeiska länder. Och den östeuropeiska filmen var ju statsfinansierad som annan kultur - ibland ändå förvånande subversiv. Allt detta vet förstås alla som var med. Men det är kanske därför vi glömmer att tala om den rikedom vi en gång upplevt.
Men det är kanske värt att påminna om vad en filmkritiker - som inte kunde termen "genrefilm" - sysslade med kring 1970 och framåt. Om var och en av följande regissörer gjorde en film vartannat år och ganska många av dem en om året så hade vi att göra - de bredare genrerna förutan: Verksamma vid den tidpunkten var Chabrol, Truffaut, Melville, Godard, Bresson, Fellini, Antonioni, Visconti, Pasolini, Zeffirelli, Rosi, Olmi, Peckinpah, Losey, Cassavetes, Woody Allen, fortfarande Kazan, Hathaway, Wyler, Hitchcock, Bunuel (flitigvarje år in i det sista), De Sica, Huston, Siegel och Wilder liksom Kurosawa och ett gäng andra japaner, och så fanns det Cacoyannis, Penn, Polanski, Forman, Nemec, Menzel, Costa-Gavras, Jancso, Szabo, Kovacs, Gaál, Rocha, Makavejev, Saura, Angelopoulos, Rafelson, Ford Coppola, Bertolucci, Wajda, Bogdanovitch, Michalkov-Konchalovskij, Tarkovskij, vad alla kubanerna hette har jag glömt. Och tyskarna hade inte riktigt satt igång än även om vi såg Kluge, Schlöndorff, Straub, och kanske redan vid horisonten Fassbinder. Jag har dessutom glömt hur många seriösa filmregissörer som helst. Och eftersom därtill "politisk" fri film från typ FilmCentrum var korrekt och skulle belysas, så vi hade att göra och svårt att alls hinna med deckare, polisfilmer, spionfilmer, thrillers, västern, musikaler, komedier, barn- & familjefilmer. Carl-Henrik Svenstedt och jag gjorde tidvis Filmrullen tillsammans och sprang på bio som förgiftade råttor. Mer sällan hade vi tid med uppföljare av någonting, allraminst "superhjälteserier". Vi talade också om populärkultur - film var ju ett massmedium - men masskulturen hade inte sopat undan de individuella konstnärskapen. Folk klagade över kommersialisering då också. Hela filmtrender - den franska nya vågen, den nya tyska filmen - kom till i opposition mot filmen som affär. En storhetstid? Eller bara som det ska vara när en konstform, ett medium, både har bred publik dragningskraft och utrymme för det personliga, det speciella, det som drar en rad mindre men nog så stora publiker.
Nej, det är rätt, det fanns väldigt få regisserande kvinnor - förutom Agnes Varda, Marta Meszaros, litet senare von Trotta och Cavani och ibland (för sällan) Maj Zetterling. Och i Sverige var det nästan bara Sjöman, den sparsmakade Troell och den sällsynte Roj Andersson som i spelfilmen höll en klass som gick att nämna på samma dag som Bergman även när filmvänstern dissade honom också... Det kunde den ju ha råd med i ovannämnda överflöd. Och när vi inte ville vänta på vår årliga (nästan) Fellini eller Godard óch ville ha ren skär humor fanns nyss Jacques Tati, för seriös kitsch stod t.ex. Ken Russell, för annan musikalisk underhållning Richard Lester, våra "independent" var Kenneth Anger, Stan Brakhage, de två Mekas, Joseph Strick och Andy Warhol, för pompös "skräck" svarade fortfarande Roger Corman, vars filmer kunde visas i omfattande serier på en då ännu inte kultförklarad Söderbiograf... Dagens Guldpalmvinnare Ken Loach var redan igång - Kes falken 1972 - men också den märklige Peter Watkins. Ingen ände.
Hur många har jag glömt? Och bara kring 1970. Thomasson & Thomson har kanske rätt: filmen är på väg ut. Sedan länge. Eller gör begåvade mänskor idag något annat? Dataspel? Dokusåpor? Eller har det Peter Biskind kallar B-filmens triumfatoriska återkomst tvingat dem tillbaka till något ännu ålderdomligare - teaterscenen?