Filosofiskt rum inte för pratkvarnar: Barbro Hedvall är en ofta skarp och fördomsfri och ibland rolig debattör på DN:s ledarsida. Men ledarskribenter hör inte hemma i radions filosofiprogram. Hedvall pratade oavbrutet - jo då, jag håller med om att det är en förolämpning mot landets vapenvägrare när figurer som Borenius och Stegö-Chilò talar om avgiftsskolk som "civil olydnad" - men hon förvandlade snabbt SR:s vanligen underfundiga och tankeväckande frirum för filosoferande till ett helt banalt Tendens eller Godmorgon världen - där hon nästan alltid är till sin fördel som frispråkig panel. Eftertänksamt filosoferande är inte Hedvalls gebit, inte heller att vänta ut pärlor från diskussionspartnern - hon ser det hela som en debatt, som en tävling mellan motståndare. Jag skulle inte heller passa i filosofiprogrammet. Härnäst ska jag få vara med i panelen i Fråga Kulturredaktionen. Där kan säkert Hedwall också hitta en nisch.
Alice Timander - ett solidariskt lejon eller När lyxliraren lagade min premiär: Jag har aldrig träffat fru Timander och vi brukar nog inte så ofta gå på samma premiärer - med ett undantag och då var hon en hjältinna. Den 22 april 1960 skulle min mor och jag gå på premiären på Stravinskijs Rucklarens väg i Ingmar Bergmans regi. Eftersom jag fyller år sex dagar senare var möjligen de två surt förvärvade parkettbiljetterna min födelsedagspresent och under förmiddagen i Vasa real - vi gick i skolan på lördagar - såg jag fram emot upplevelsen med otrolig förväntan. När jag kom hem från plugget väntade rena tragedin. Min mamma hade bitit av sig en halv framtand på ett litet hårt påskgodis och kunde varken äta eller visa sig offentligt. Visst kunde jag, om några dagar tretton, gå ensam på premiär - men det var inget roligt! På den här tiden var det ont om tandläkare, privata sådana eftersökta, behandlingar utanför det vanliga dyra, köerna till akuttandvård på en påskhelg oberäkneliga... Och pengar hade vi inte många när operabiljetterna var betalda. Men mor hade nu faktiskt nyligen råkat hälsa på Alice Timander, tandläkare med praktik i stan och premiärlejon, i något sammanhang dit "tant Moppe", journalist och god vän, hade släpat med henne. Lejonet Timander borde väl om någon förstå situationens allvar. Sagt och gjort - mamma ringde upp henne mitt på lördagseftermiddagen, fick otroligt nog tag på henne, presenterade sig, påstod att den tolvårige sonen var i tårar (då skämdes jag) och undrade om fru Timander hade tid till en snabblagning. Under över alla under: "Självklart - var det fru Johansson? jaja, sonen som var i Kvitt eller Dubbelt, jaja, Bergmans första premiär på Operan" - vem förstod bättre att framgaddarna måste vara hela för en kväll som skulle bli legendarisk - "jag ska själv dit sedan - vi ses på min mottagning klockan fem". Vi klädde oss fina, mamma i väg till tandläkaren, jag till Operan för att hämta biljetterna och invänta henne med lagad framtand. Det blev Rucklarens väg för oss båda och en fantastisk föreställning, som jag minns än idag. Men jag minns inte om vi fick tillfälle att tacka lejonet Timander. För vem satt bredvid mig på bakersta bänk parkett - med sin mamma! - otroligt skön i en hellång axelbar silverfärgad kreation, om inte Kjerstin Dellert Bara för mycket för en knappt trettonårig ung man. Och hon t.o.m. talade till mig... idolen från Wozzeck och Aniara ... men det är en annan historia.
Sverigedemokraterna nästa! I Expressen retar sig Linda Skugge på att författaren Astrid Trotzig har vitstruken skrivarlya och säljer "fett" eller möjligen "grymt" litet böcker. Skugge blir sedan tagen i upptuktelse av Eva Bonnier. Jag nänns inte ta reda på om EB är AT:s förläggare. Ofin censur från ägarna eller ett ord i rättan tid mot en sadistisk kolumnist? Det tar vi nästa gång. (Jag försvarar Skugges yttrandefrihet intill döden men inte hennes hetsmonopol.) Jag har nog aldrig läst en rad av Astrid Trotzig men träffade henne i våras på ett bröllop - en behaglig, trevlig och rolig person, som inte prålade med sin intelligens, än mindre med sitt yrkesliv. Visst tycker jag också att det ser svårt pretentiöst ut när hon intervjuas i stora tidningen i sin vitmålade lya - hon bara kan inte skriva någon annanstans, uppger intervjuaren. Dumheter, det tror jag visst hon kan, man skall bara lära sig att alltid begära att få läsa intervjuer innan de går i tryck. Journalister hittar på så mycket. Eller framför allt kan de ge en ton åt det man i och för sig sagt som gör det svårsmält eller en färg (!) åt någons miljö som retar även de vettigaste. Nej, Linda S. är helt simpelt avundsjuk - inte bara på att Astrid Trotzig har en vit skrivarlya och stipendier plus familj och ett liv och något att säga. Skugge är avundsjuk på att Trotzig skriver böcker som kan vara viktiga utan att vara masskultur, att hon har kulturell cred, att hon både har en faster i Svenska akademien och - ja, låt oss våga säga det högt - att hon är adopterad. Ett faktum som var temat i hennes första omtalade bok. Nästa steg för missnöjda Skugge är Sverigedemokraterna. Ja, exakt där klämmer skon. I grunden handlar det alltid om vulgär intolerans.
PS Jag hinner inte blogga. Det är så dj-a kul att repetera. (Inte svära, jag ska spela framför högaltaret i Storkyrkan) Att ha en regissör som tittar på en hela tiden och åtminstone försöker tala om för en vad man ska göra... vilket privilegium! Vi hörs. DS