Nu skall lilla Sverige bekosta en professur i mänskliga rättigheter vid ett universitet i Beijing. Rart. En motståndscell närmast drakens hjärta. Visst har statsministern duktigt framfört kritik mot bristen på mänskliga rättigheter men håller verkligen hans dvs. Sveriges dvs. vår linje ? På de gamla öststatsdiktaturernas tid försvarade vi kulturellt utbyte med att det skulle bidra till förändring av samhällena bakom järnridån. Men funkar det med Kina ? Världens folkrikaste land är också dess största diktatur - vi vet alla att övergången till kapitalism i Kina inte på något sätt medfört ökad demokrati. Alla som tänker sig dit under OS-året borde läsa en artikel i New York Review of Books, nr 5 i år från 3 april med rubriken "He would have changed China". Perry Link, professor i östasiatiska studier vid Princeton, recenserar Zong Fengmings intervjubok med nu bortgångne premiärministern Zhao Ziyang, "Captive Conversations" (publicerad i Hongkong).
Hade den mer liberale Zhao kunnat "göra skillnad" (som vi säger på nysvenska) om han lyckats sitta kvar efter Tianmen-massakern ? Bland mycket annat tänkvärt beskriver Zhao hur den intellektuella eliten, framför allt de som fått studera i Väst - på ett sätt som inte hade någon motsvarighet i t.ex. Sovjet - låtit sig köpas av makteliten och kapitalet: .. what we now have is a tripartite group in which the political elite, the economic elite, and the intellectual elite are fused. This power elite blocks China's further reform and steers the nation's policies towards service of itself. Det är den här här eliten som dagens entusiastiska Kinaresenärer träffar. De har alltså chansen att bli lika lurade av dagens Kina som de entusiastiska Mao-anhängare från Väst som dyrkade kulturrevolutionens excesser på 60-talet.
Zhong var ingen dissident men hade en djupt skeptisk syn på sitt lands möjlighet att utvecklas till en demokrati för bönder som blir fråntagna sin mark, friställda arbetare, svindlade småsparare och åldringar som mister både pension och anhöriga, alla grupper räknade i miljoner - i stället såg han a deformed society. Om repressionen fungerar en monsterstat. Professor Link visar som landsflyktige journalisten Hu Ping hur Blair, Bush, Clinton alla hängt sig fast vid denna idé om att ekonomisk tillväxt oundvikligen för med sig frihet och demokrati. I Kina finns det hittills inga tecken på att den teorin skulle hålla. Zhao menade att för det behövdes en fri press, ett oberoende rättsväsen, ett slut på kommunistpartiets maktmonopol. Kan en svensk professur i mänskliga rättigheter påskynda den utvecklingen ?
Comments