« Lyhört men storstilat: Bankier om drömmen om Kina | Main | Kulturskymning i köptemplet »

Comments

Rikard

Håller inte helt med vad gäller William Wahlstedt i Räddad. Det finns uttalande om Nils som stämmer väl in på schablonbeskrivningar/rasistiska beskrivningar av svarta. Kanske ville regissören göra en poäng här, men jag vet inte om det var särskilt lyckad. Men kanske det är mina glasögon det är fel på... Ser fram emot när man inte alltid känner sig tvingad att se en oortodox rollbesättning som en specifik tolkning.

Rikard

För att förtydliga min kommentar lite kan jag exemplifiera med två repliker som fälls om bonden Nils som i denna uppsättning spelas av en svart skådespelare:
”En mer utpräglad slavnatur än den där, har jag aldrig sett.”
”Konstig kurre den där. Ful som stryk och hederlig som synden, höll jag på att säga.”

H H

Ja, Stefan, här har vi början på en riktigt intressant diskussion.
Hur gestaltar man jämlikt?
Genom att visa bögar, lesbiska, män och kvinnor på scen i "oväntade roller" och slå på stora trumman; - Titta, titta vad radikalt?!
Eller göra detta och få publiken att acceptera det visade som självklarhet? Som du förstår är det sistnämnda som har intresserat mig. Ta min senaste svenska uppsättning, Blanche och Marie av Per Olov Enquist. En ung man som spelade en flickroll alldeles självklart och känsligt. Jakob Höglund anställdes av mig för att spela henne och inte spela att vi är radikala i bögsaken... I samma uppsättning agerade en gammal dam ut sin sexualitet mot en ung man som självklar del i gestaltningen.
Ingen har kommenterat det ovanliga i detta --- men accepterat. Att slå på stora trumman skulle bara konstiggöra det som bör framställas. Inte bara det utan just motverka sitt påstådda syfte.
Hilda Hellwig
Övertygande var ordet!

The comments to this entry are closed.