« Vackra och fula ord f.d. Språkstädning 1 | Main | Läst & lyssnat - finstilt framför allt »

Comments

Carina Rydberg

Beforska - det ordet var nytt för mig. För övrigt är det ju inte svårt att hitta felaktigheter vad gäller språkbruk i både radio- och TV-sändningar. Min personliga favorit är hur omöjligt det fortfarande är att skílja mellan orden Utlämna och Utelämna. Folk känner sig ständigt Utelämnade - trots att det är motsatsen de menar.
Och så har vi naturligtvis bokstaven S - som ingen tycks kunna bestämma sig för om den ska vara med eller inte. Fotbollsförbundet bytte namn till Fotbollförbundet - men nu heter det tydligen Fotbollsförbundet igen. Och ordet Brottmål kallas numera Brottsmål, medan en Brottmålsadvokat plötsligt har förvandlats till en Brottsmålsadvokat.
S:et kommer och går... medan Folkpartiet hävdar att invandrarna måste lära sig svenska. Vi kan väl börja med att lära svenskarna svenska.

Stefan Johansson

folkpartiet (fp) menar du väl?

Lags

Svenska Fotbollförbundet har alltid hetat just så, även om det rent språkligt borde heta Svenska Fotbollsförbundet. Att man skulle ha ändrat det är felaktigt och definitivt inte i den ordningen du beskriver. Det är ett egennamn på en organisation bildad 1904. Därav stavningen.

The comments to this entry are closed.