När jag i ett program från vetenskapsradion (?) i P1 nyligen stötte på ordet "beforska" trodde jag det var ett litet skruvat skämt. Har vi inte nog med pompösa verb som försöker injaga respekt genom de tyska suffixen be- och ent- ? På jobbet hade vi tidigare en i och för sig utmärkt medarbetare med "bakgrund från näringslivet" som inte tyckte att det räckte att ge föreställningar eller spela utan ville "bespela" vår(a) scen(er). När jag frågade min Facebook-krets vad "beforska" kunde vara för något svarade bl.a. en vän född i USA att det måste vara motsatsen till "afterska". Absolut fyndigt. Döm om min munterhet när en annan vän skickar mig titeln på en statlig utredning "Redovisning av regeringsuppdraget att beforska homo- och bisexuellas arbetsvillkor" av en Carin Bildt. Varför skriver inte människan forska i eller utforska? Borde man inte ha löneavdrag för såna dumheter? En petitess? Oviktigt? Inte alls. Språket är ett kommunikationsmedel, inte ett förtrycksverktyg.
PS En tidigare radiokollega menar att "beforska" är ett akademiskt skämt, någon lundensisk forskare har skojat till det med citattecken, måste uttalas på ädelskånska! Sen har det spritt sig som ogräs till humorlösa nyspråkliga...
Beforska - det ordet var nytt för mig. För övrigt är det ju inte svårt att hitta felaktigheter vad gäller språkbruk i både radio- och TV-sändningar. Min personliga favorit är hur omöjligt det fortfarande är att skílja mellan orden Utlämna och Utelämna. Folk känner sig ständigt Utelämnade - trots att det är motsatsen de menar.
Och så har vi naturligtvis bokstaven S - som ingen tycks kunna bestämma sig för om den ska vara med eller inte. Fotbollsförbundet bytte namn till Fotbollförbundet - men nu heter det tydligen Fotbollsförbundet igen. Och ordet Brottmål kallas numera Brottsmål, medan en Brottmålsadvokat plötsligt har förvandlats till en Brottsmålsadvokat.
S:et kommer och går... medan Folkpartiet hävdar att invandrarna måste lära sig svenska. Vi kan väl börja med att lära svenskarna svenska.
Posted by: Carina Rydberg | January 25, 2009 at 03:59 PM
folkpartiet (fp) menar du väl?
Posted by: Stefan Johansson | January 25, 2009 at 07:30 PM
Svenska Fotbollförbundet har alltid hetat just så, även om det rent språkligt borde heta Svenska Fotbollsförbundet. Att man skulle ha ändrat det är felaktigt och definitivt inte i den ordningen du beskriver. Det är ett egennamn på en organisation bildad 1904. Därav stavningen.
Posted by: Lags | February 11, 2009 at 01:52 AM