« Läst & lättlurat - Vasastan låter sig inte föras bakom ljuset | Main | Men vem vinner valet, Demoskop? »

Comments

Jan Olov

Kanske är det svårt att ta ett sånt analogitänkande på fullt allvar - särskilt om det kommer från den brittiska försvarsmakten... Men apropå globalisering, i går såg jag på TV (Rapport?) ett reportage från Indien där medelklassen, liksom i Kina, blir allt rikare just nu. Jag tror inte mycket av Marx idéer håller längre.

Stefan Johansson

Bryr mig inte så mycket om Marx här - det är ju ett faktum att medelklassen i USA och delar av Västeuropa blir allt fattigare och kommer i skarp motsättning mot de superrika. Åtminstone som pensionärer... Vem vinner då? Medelklassen i Indien och Kina motsvarar väl bourgeoisin hos oss på 1800-talet. Eller?

Karin

Well, jag fattar inte hur det skulle gå till. HUR gör medelklassen revolution? Scenariot i övrigt låter väl ganska troligt, ja, västvärldens medelklass kommer att pauvriseras, framför allt kommer gissningsvis den sociala oron öka, men är det verkligen medelklassen som kommmer stå för den ökningen?

Och skulle vi - för det är väl du och jag ungefär - lyncha Bill Gates och Obama/gubben Kamprad och Reinfeldt, eller hur skulle det hela gå till, rent praktiskt?

Stefan Johansson

Kära Karin
Det är inte jag som föreslår eller ens tror att vi ska out into the streets och ge oss på den ene eller andre. Det är den brittiska säkerhetstjänsten som utgår från att pauperiseringen av medelklassen och minskningen av det vi idag förstår med demokrati ska leda till grava oroligheter i samhället. Och deras intresse för denna analys och för att lägga upp motstrategier - det är det som oroar Stefan Jonsson och även mig.

Karin

Jaha minsann, ja, där undrar jag om de inte tar i, men det gör ju ofta säkerhetspoliser.

Vill inte vara ofin, men vem som tänkte vad mellan dig, Stefan och - alltså - säkerhetspolisen, var inte alla gånger glasklart.

Annars gillade jag scenariot (mitt). Tråkigt att det var ett missförsånd.

Mohamed

Kan bara he5lla med honom; DN e4r idag en oskarp och inste4llsam melksklalsbdasea. Noll verklig debatt, noll undersf6kande och problemdriven journalistik! Att tidningen fre5n hf6ger eller av typ livsnjutarliberalerna pe5 Expressen, King och Rodeo beskylls ff6r att vara "kapad av arbetarsocialister och folkhemsnostalgiker" visar bara hur ne4rsynta man kan vara till hf6ger. Ne4r Expressens ledarskribenter och bloggande kulturnissar blir 40 kommer de sje4lva att skriva precis som Hanne Kjf6ller, Anders Bolling och Jonas Thente gf6r nu.

The comments to this entry are closed.