« Husbondens röst ? | Main | Ibland vet man (inte) vad man ska tro »

Comments

Magnus

Antalet uppföranden, mångfaldiganden och översättningar av ett verk har ju ökat en del sen 1600-talet eller hur? Sedan förmodar jag att det fannsmecenatskaop med på dn tiden även om det iblnd vr förklätt till att en tonästtare hade en tjänst vid hovet eller så. I Moxzarts Wien var det ju snarats regel att kompositörer, dansmästare och målare som slagit igenom hade stöd av hovet eller av någon stormrik greve.
Att Mozart bröt sig ut ur den cirkeln och försökte överleva enbart som fri konstnär - och att han misslyckades och dog på vägen, är en sida av honom som Shaffers/Formans "Amadeus" tydligt undviker; den passade inte in i bilden av den gudabenådade playboyen som också råkade vara ett musikaliskt geni.

Nyheter och kultur är inte gratis idag, det är bara det att *marginalkostnaden* för den som vill läsa litet mer färska nyheter, skicka några kort med mobilen eller bränna en cd-skiva har sjunkit til nära noll. Men det är inte ett läge som står sig i evighet utan input, inte ens för den enskilde konsumenten.

åke

Å andra sidan ersatte inte Mozart Beaumarchais.

The comments to this entry are closed.