"Njutningen i att lyssna på musik är också en fråga om kunskap. Det vore förvånande om den minskade kompetensen hos lyssnarna inte med tiden skulle leda till en förändring av utbudet". Så skrev Thomas Anderberg i en essä på DN Kultur den 15 mars 2000. Jag hittar klippet i en byrålåda som jag avser att rensa men som bara ger mig anledning att sitta ner och läsa. Vad fick mig att spara det här? Är det ödets ironi att hitta det samma dag som Benny Andersson - no less - får ett helt uppslag i samma DN Kultur som en av "två stora 70-talsikoner som får oss att känna vad konst kan vara" ? Allt under rubriken "Med vemodet som ständig följeslagare" - jo, money money på dig, gamla dancing queen. Visst, Andersson är en respektabel hedersknyffel som lär använda en del av sina pengar till föredömliga ändamål och lyssnar på Bach, Grieg och Oskar Lindberg medan han intervjuas av Jesper Virdborg. (Gammal fäbodpsalm är vacker men Lindbergs flört med 40-talets värsta politiska krafter hörs också i hans musik, t.ex. operan Fredlös.)
Men tillbaka till klippet i lådan. Utifrån en kanske självbiografisk historia - "i en större svensk stad hittar en tolvåring fram till Bruckners och Mahlers symfonier" - skissar Anderberg år 2000 elegant hur synen på musik skiftat genom tiderna, förändrande känslostorm eller stimulans för tankar. TA beskriver hur på 1900-talet en bred pedagogik skulle sprida förståelse för klassisk musik först i en skola där "musikundervisningen inrymde en grundläggande analys av form och stil", sedan med skol- och folkkonserter och populära tonsättarbiografier med ingående verkpresentationer, som konserternas programhäften kunde förutsätta och spinna vidare på.
Jo, nog satt musikchefen Karl-Birger Blomdahl i den enda tv-kanalen kring 1960 och talade om Bartok och Alban Berg och bra skolkonserter gick jag också på (i Stockholm) men jag vet inte om alla känner igen Anderbergs beskrivning av musikundervisningen i den vanliga skolan. Men redan i slutet av 1900-talet ägde stora förändringar rum, som TA skriver, "lyssnandet ser annorlunda ut, musiken formar sig därefter". Själv kan jag bara vittna från en operabransch där man snart slängt hela 1900-talet utom Benjamin Britten över bord och säger sig vilja attrahera ny publik med musik "som människor kan ta tlll sig". Och de recensioner av det som TA envist kallar "konstmusik" som fortfarande får utrymme handlar allt mindre om musikens form och tänkbara innehåll eller nivån på framförandet och sysslar allt mer med att reklamera den "svåra" musiken med hur känslostark och "häftig" den är. (DN-kollegan Martin Nyströms artiklar om Båstadfestivalen i sommar är bra exempel på inflation av vulkaniskt glödande adjektiv...Här har Apollo för längesen fått retirera för Dionysos: känslan är allt, tanken intet.) Men med detta i tankarna blir det tydligt hur TA i mars 2000 förutsäger inte bara kollegernas krampaktiga jargong utan också den devota intervjun ett decennium senare där den forne ABBA-idolen brer ut sig om konsten som vore han om inte vår tids Bach så åtminstone dess Grieg. (Som tänkande människa ägnar han stort utrymme åt att förklara sin gamla grupps brist på politiskt engagemang - har den ganska skruvade kritiken satt så djupa spår?)
Men Anderberg förtjänar att citeras även av en otålig bloggare - ursäkta omständligheten, innehållet är snarare mer aktuellt nu än då: "Det vore förvånansvärt om den minskade kompetensen hos lyssnarna inte med tiden skulle leda till en förändring av utbudet. Än lockar de stora verken, men den nya musik som attraherar lyssnare är fromellt extremt enkel: minimalismen, antingen i dess riffbaserade amerikanska variant (Riley, Reich och Glass) eller i dess mer besjälade europeiska variant ...(Pärt, Tavener). Och den nyromantiska musiken, med namn som Vasks, Sallinen och Sven-David Sandström, syftar mot det emotionella men fastnar ofta i stämningsmåleri. Det blir mer Alfvén än Mahler. (Nio år senare får man lust att lägga till en nyexotisk variant med Tan Dun; min anmärkning.) Enkelhet är nu inte i sig något negativt, lika litet som komplexitet har ett egenvärde. Men större och mer intrikata strukturer kan leda till andra platser och upplevelser än dem som enklare former guidar en till. Stigarna vid sidan om börjar växa igen och risken är att de enda vägar som kommer att underhållas är de bredaste och rakaste. Det vore i så fall en katastrof för konstmusiken. (För musiken i alla former, skulle jag ha skrivit.) Att en sådan utveckling skulle ackompanjeras av applåder är en annan sak. Förenklingens estetik behöver inte bekämpas på alla plan, men det vore farligt om den inte problematiserades. Bibliotekens lånestatistik och bokförsäljningslistorna visar på en total dominans för deckargenren ... Risken finns att konstmusiken hamnar på samma nivå, inte bara för att konsertinstitutionerna känner en ökande ekonomisk press på sig och därför bara satsar på lätt igenkännbara nummer ... utan också för att publiken ställer allt större krav på allt lägre krav. Det är inte en fråga om elitism. Men i värsta fall kan det bli det, och då är det redan för sent."
Bra rutet, musikfilosofen - vem skriver såhär idag? Och är det redan för sent, nio år senare? Fan tro't. Hursomhelst skulle antagligen ingen (få) publicera en artikel med detta innehåll i dagens DN Kultur, ängsligt populistisk och subkulturellt elitistisk på en gång. Anderbergs långa meningar skulle kanske vunnit på en mer polemisk knapphet och essän kunde ha fått en mindre beskäftig rubrik. Men jag är glad att jag klippte och sparade den - eller slängde jag utan avsikt ned den i en låda vid den årliga glöggstädningen ? Och den dyker upp ur glömskan samma dag som sympatiske Benny A. porträtteras som stor tonsättare vid flygeln i nådens år 2009.
Jag ser inte ner på någons musiksmak men Anderbergs tolvåring skulle också idag i längden få ut mer av Mahler än av ABBA. Min tolvårspassion var Blomdahls Aniara och den hindrade mig inte från att älska Rolling Stones och Bob Dylan några år senare. Olika delar av våra personligheter har olika behov och det är en helt annan sak att låtsas som om det vore fel att få jobba hårt för en del av sina upplevelser. Kvaliteter finns på många håll, djup är mer sällsynta. Och konstens främsta uppgift är inte att få oss att må bra.