Lördagens ”Medierna” annonserades av SR P1 som ett hett möte mellan justitiekansler Göran Lambertz - som förespråkar en ny grundlag - och några av hans kritiker. Anders R Olsson, journalist, författare och expert på tryck- och yttrandefrihet, som anser att meddelarskyddet, censurförbudet och rättssäkerheten står på spel. Och Susanne Wigortz Yngvesson, lektor i etik vid Teologiska högskolan i Stockholm, som är orolig för att yttrandefriheten ska hamna i händerna på censurivrare. Så värst mycket klokare blev inte lyssnaren - Lambertz lovade att i en moderniserad lagstiftning ta all hänsyn till de friheter som svenskar vant sig vid. Olsson menade att övriga EU-länder skulle bli mindre benägna att ta hänsyn till en ny svensk tryck- och yttrandefrihetslag än man hittills gjort varje gång Sverige hänvisat till en pionjärinsats från 1770-talet.
Jag tror att de flesta svenskar inte vill se några kompromisser vad gäller det löfte EU vid vårt inträde gav om att för all framtid respektera den svenska lagstiftningen på det här området. Vi vill höra både Reinfeldt och Sahlin bekräfta att de framgent kommer att fodra att denna överenskommelse hålls vem som än regerar. Ibland låter det som om den europeiska diskussionen bara handlade om paparazzi och intrång i kända personers privatliv. Varför skulle skydd mot detta behöva inskränka t.ex. meddelarfrihet eller möjligheter att granska politikers, statstjänstemäns eller näringslivstoppars verksamheter? Snarare än att modifiera svensk lagstiftning borde väl våra EU-politiker propagera för den utomlands?
Vi har två ännu bättre högst aktuella exempel på varför Sverige i de här och liknande frågor inte ska vika en tum: Först den FN-konferens dvs. den s.k. Durban 1-2 som försöker införa internationell censur av religionskritik förebärande "hädelse" och allra senast den amerikanska industrijätten Doles stämning mot dem som står bakom den delvis svenska dokumentärfilmen Bananas om fruktjättens minst sagt anmärkningsvärda behandling av natur och anställda. Maria Schottenius uppmanar i DN till konsumentbojkott av Dole och blir väl också stämd. Vi vill höra statsministern och oppositionsledaren tala klarspråk i bägge frågorna. Och Lambertz har inte övertygat mig om att Sverige skulle vara landet som bäst behöver en modernisering på tryck- och yttrandefrihetsområdet.
Comments