Det är med bekräftelsens nöje man läser Gerhard Hobersdorfers debattanalys i DN Kultur 22/4. Han slår verkligen huvudet på spiken. Den enda debattör som hittills varit i närheten är Suzanne Osten i GP när hon både skrev ärligt om självupplevda trakasserier och bestämt varnade för nyväckt kulturförakt. Är teaterfackets vice ordförande vid Stockholms stadsteater först med att dra de paralleller mellan Dagens Ekos sexscoop, SVT:s Teaterdirektörerna och det "verklighetens folk", som kristdemokratledaren Göran Hägglund lanserat, och som vi av ren självbevarelsedrift borde sett för längesen? Eller som Hobersdorfer skriver "Att sextrakasseristämpla en hel bransch så lättvindigt som Ekot gör måste alltså dölja en annan agenda". När kristdemokraternas partiordförande i sin populistiska kulturkamp kopplade ihop experimentkonst med vänsterintellektuella - som knappast brukar tillhöra det estetiska avantgardet - och spelade ut kulturlivet mot "vanliga” människors smak och strävanden, då återupplivade Hägglund - eller hans olycksaliga talskrivare - ett retoriskt grepp som inte använts sedan Goebbels och Stalins dagar.
Hobersdorfer frågar vilken agenda som förenar denna idé om "verklighetens folk" - trötta på att stödja arroganta kulturnissar med skattepengar - med Ekots trakasseriscoop och SVT:s delvis lika hycklande skildring av några teaterchefers jämfört med näringslivstopparna patetiska försök att berika sig. TV-dokumentären innehöll dessutom en utmärkt - kanske oavsiktlig - belysning av de strategier för nedmontering av kulturlivet där teatern redan på 90-talet användes som försökskanin. Många i vår bransch har lärt sig att man ska vara glad bara det skrivs om en, oavsett vad. Men det är naivt att tro att media skulle ha altruistiska skäl att vilja hjälpa teatern att sanera dess arbetsmiljöproblem. Rubriker som "Teatelever i horhuset" eller "Dramaten förtäckt bordell" visar med önskvärd tydlighet vilken unken gammal tradition man knyter an till - slaskpressen har alltid projicerat brackans sexuella fantasier på teaterpatrasket. "Verklighetens folk" kan tillfredsställa sin snuskiga fantasi med några lösnummer och samtidigt konstatera att såna inrättningar inte ska bada i kulturbidrag med surt förvärvade skattepengar. Dom sysslar ju bara med att trakassera varandra på arbetstid och sen ska de tala om för andra hur de ska leva! Vilken pretentiös fräckhet. Nyliberaler och andra kulturbidragsfiender har fått det serverat på en bricka. Som Hobersdorfer till sist konstaterar: "Teaterbranschen behöver onekligen ta tag i en del problem".
PS Kritikernestor Leif Zern vill hedra Lena Endre för att hon vågade yla mot i stället för med vargarna, en yngre teaterkollega menar att LE vid sitt framträdande i kulturutskottet påminde om Leni Riefenstahl(!). Mig påminner Endre om generationer av kvinnliga skådespelare som sedan 1800-talets mitt kämpat för sin emancipation från horstatus till borgerlig kvinna. Dvs. att inte längre betraktas som "tillgängliga" för att de visade sig på scen mot betalning utan som lika hedervärda samhällsvarelser som kvinnorna (och männen) på andra sidan rampen. En rättighetskamp som i eftervärldens ögon ibland kan ha föranlett ett överspel som vi idag kan le åt. Men - där håller jag med Zern - mer tål att hedras ändå som poeten sa om en annan Mor Courage.