1. Vid den här tiden på året hör det till att begära uppehåll i sina tidningsprenumerationer. En åtgärd som nuförtiden inte är gratis. Man ska betala för att få saker och för att inte få dem. Men det är också vid den här tiden på året som tanken slår en att man skulle kunna vara utan dagstidning hela året. Varför ska jag prenumerera på två tidningar där den ena kulturdelen toppar med Dom kallar oss brats - Utrotningshotad art - eller? - en två uppslags djupdykning i ett av senare års viktigaste kulturantropologiska fenomen - och den andra med Kung funk - Prince - artisten som gör vad som faller honom in - gästar Roskilde. Visst missar jag nu paret "Keplers" sommardeckare och Kallifatides barndomsmemoarer från 40-talets Aten. Men kulturmaterial i tyngre mening är en bristvara, litet mer i den ena än i den andra tidningen. Varför ska jag betala för att inte läsa om Ola Salo, Spotify, Arcade Fire, f.d. Hultsfred och radiokritikernas VM-toppar för att kunna läsa Lisbeth Larsson tolka(?) en grekisk myt i polemik mot Dilsa Demirbag-Sten - är den kvinnofientlig eller beskriver den kvinnoförtryck eller är det i sin tur kvinnoförtryck ? - och en understreckare om Dry Martini plus några filmrecensioner? För att en kulturtrött medelklasselit för ett par decennier sedan bestämde sig för att allt är kultur och tidningsredaktionerna för att slå ihop kultur och nöje. Nej, jag vet redan att jag kommer att ta tillbaka papperstidningarna efter sommaren för att inte se dum ut på jobbet över morgonens pseudonyheter inom "kulturen" och för att nyhetsdelen fortfarande innehåller mer som är läsvärt än försumligt. Men minst en gång om året revolterar jag. Och jag vet ju hur litet jag missar under sommaruppehållet.
2. Har på DVD i dagarna sett igenom två aktuella operauppsättningar av ledande regissörer, Christoph Marthalers version av Wagners Tristan och Isolde från Bayreuth 2009 och Stephane Braunschweigs av Debussys Pelléas och Melisande på Opéra-Comique i Paris i juni 2010. Bägge regissörerna är mästare på fint nyanserad personinstruktion. Om sångarna vid den repris som filmats i Bayreuth kan man diskutera - Irene Theorin är inte Nina Stemme t.ex.- men framförandet håller ändå mycket hög nivå, sceniskt som musikaliskt. I Paris har man inte nöjt sig med att sätta upp Debussys opera på den scen där urpremiären ägde rum 1902, dirigenten Sir John Eliot Gardiner leder en orkester av utvalda musiker som spelar på tidstrogna instrument från förra sekelskiftet.
Men Marthalers kostymdesigner Anna Viebrock har klätt Tristanensemblen i kläder som ser ut som stela kemtvättade vintagefynd i syntet från 1960-,70-talen - kärleksparet bär kycklinggult och marinblått till stela frisyrer. Är det så man i kretsar, där man inte skulle vilja bli funnen död i en sån outfit, föreställer sig att mänskor, som annars går omkring i jobbuniformer eller träningskläder, klär sig om de ska vara fina? På Opéra-Comique klär sig personerna i det symbolistdrama av Maeterlinck, som Debussy tonsatte som antiwagneriansk konversationsopera, tvärtom på ett sätt som - om vi bortser från Melisandes nattlinne - med något undantag skulle se helt självklart ut vid vilken tid på dygnet som helst i Vasastan eller östra Söder eller motsvarande i Paris. För tjugo, trettio år sedan betydde uppdatering av opera eller teater till en mer eller mindre samtida epok vanligen en metafor: det forna Egypten som skulle klä skott för Verdis antiklerikalism i Aida kunde översättas till Mussolinis Italien medan Goethes klassiska Ifigenia kunde skulptera i målarrck över lilla svarta lyssnande till transistorradio omgiven av realistiska skytiska barbarer. Men när Nora och Helmer tar emot - inklusive hembiträde (vilket Rutavdrag betalar ett sådant idag?) - i 2000-talets Vasastan, Tristan och Isolde tycks hämtade från Rederiets finlandsfärja och Pelléas och Melisande reduceras till problemfamiljen next door i bostadsrättsföreningen, då handlar det om att passa en ny medelklass, som kapat alla historiska associationsband och vill se sig själva, de som de föraktar eller beundrar i sin egen klass, framför sig på scenen. Ingenting annat är intressant eftersom ingenting annat begripligt. Och varför besvära sig med den historia som fört oss dit vi idag befinner oss när man kan få betrakta sina egna spegelbilder utan att bli störd?
3. Bestörta läser vi om hur lokala gangsters summariskt avrättat en syriansk/assyrisk fotbollsidol och hans bror på ett spelnäste i Södertäljeförorten Ronna. För mindre än två veckor sen var jag på konsert i Södertälje med stolt publik av till 90% syrianer, familjer mest, som påminde om någon ytterst välklädd församling - arbetarrörelse eller kyrklig - från min barndom på 50-talet men förstås oändligt mycket elegantare. Samtidigt som Södertälje stelnar i skräck och sorg, förfasar sig just idag alla i medierna över en tjänsteman på Migrationsverket som på sin blogg ska ha skrivit att somaliska, m.fl. unga förotsbusar skulle må väl av semester i sina hemländer läs krigszoner för att lära sig hänsyn och respekt och hur litet de har att beklaga sig över här. Dumt men knappast obegripligt. I Ronna undrar de familjer, som bott över den illegala spelklubben, där en avrättning nu ägde rum för andra gången, varför den svenska polisen inte gör någonting åt det "brödraskap" som skrämmer ortsbefolkningen till tystnad. Några jämför med den betydligt tuffare polisen i Turkiet, som de själva flytt ifrån. "Verklighetens folk" behöver inte vara födda på svensk landsbygd, de kan idag lika gärna ha sina rötter i Libanon eller Kurdistan. De föreställde sig att de hade flytt från förtryck och korruption till lag och ordning och hamnade i ett polisfritt ghetto utanför en svensk småstad, som för något år sedan tagit emot fler flyktingar från Irak än hela USA. Alltmedan en medelklass, som länge reds av kulturrelativismens mara, helt väntat förfasar sig mer över statstjänstemäns bristande politiska korrekthet än över att en av världens mest jämställda och jämlika demokratier inte kan skydda sina egna medborgare mot organiserad brottslighet.
Thanks for letting us know about this and I hope to read more from you. Keep the posts coming!
Posted by: Multivitamins | August 05, 2010 at 09:25 AM