Ett operahus vid Masthamnen kunde bli en magnifik accent vid inloppet till Stockholm, staden på vattnet. Inte bara monumentalt utan med rätt arkitekt också underbart vackert med fantastisk utsikt från huset. Förslagsställarnas kärlek till Operan och dess konstformer går heller inte att ta miste på.
Men ett hus för opera och balett och deras publik behöver inte ligga magnifikt eller ha underbar utsikt från foajéer och restauranter. Det ska vara välkomnande men byggt för att kunna spela så mycket som möjligt och på alla sätt tillgängligt för en stor publik. En så stor mötesplats för så många människor med flera scener/salonger i olika storlek för opera, balett, konsert och barnverksamhet och samtidigt en så stor arbetsplats måste ha en central placering för att spela sin roll i stadens liv. De som besöker det eller arbetar där ska inte behöva ta sig långt bort, förbi oändliga bostadskvarter, till en aldrig så "expansiv" utkant. Huset bör som idag vara ett bultande hjärta i stadens blodomlopp. Inte trona i splendid isolation dit publik och andra besökare måste ta taxi eller vänta på buss eller båt i alla väder.
Det handlar inte om en arena för festival & evenemangskultur utan om ett operahus, mer för vardag än fest, som spelar sex dagar i veckan större delen av året. Det ska självklart ligga tillgängligt mitt i stan, nära flera knutpunkter för lokal och regional trafik. Det populära operahuset i Oslo ligger magnifikt men bara några steg från Centralstationen. Ett operahus i Masthamnen - hur väl planerat det än f.ö. kunde bli - skulle få samma problem som nya Operaen i Köpenhamn på dess halvö, långt från allt, på en plats där det inte finns någonting annat att göra, dit man vill anlända så sent som möjligt och bli evakuerad så snart föreställningen är över.
Fem, sex hundra medarbetares bekvämlighet - att kunna göra ärenden på lunchen - har självklart lägre prioritet än en säker och modern arbetsmiljö. Men ett så stort konstnärskollektivs närvaro i city är inte försumbar och skapar också i hög grad andra jobb. Ska verkligen Nedre Norrmalm helt överlämnas till regeringsfolk, byråkrater och finansjobbare? När en fylld salongs drygt tusen besökare inte längre strömmar ut i natten efter föreställningen mot tunnelbana eller buss på väg hem eller letande efter näringsställen blir Stockholms historiska centrum en tommare, fattigare, osäkrare, gråare plats. Det handlar inte om nostalgi utan om stadskärnans framtida mentala klimat. Som sagt - ett operahus i Masthamnen kunde bli praktfullt men är inte rätt lösning för en teater som i snart två och ett halvt sekel varit en av citys mest dynamiska arbets- och mötesplatser. Och fortsatt både behövs för och behöver den dynamiken.
Fortsättning följer.