« Nytt operahus i Stockholm 1 | Main | PS Rädda Fria teatern DS »

Comments

Jimmysvensson

Jag har väldigt svårt att tänka mig att det kommer att byggas fler operahus i Stockholm, bygger man en ny scen bör det istället vara ett musikteaterhus där man ger alla former av musikteater plats. Jag kan personligen tycka att vi har enormt hög klass på våra nu levande svenska operakompositörer (inte minst Sven-David Sandström), men om man tittar på förhållandet nyskriven musikdramatik kontra verk som har åtminstone 75 år på nacken börjar det rätt snabbt likna museieverksamhet.

Av 6 skattefinansierade större musikteaterinstitutioner i Sverige är det idag 4 som spelar musikaler (själv har jag inte ens förstått var gränsen mellan musikal och opera går, vad är t.ex. skillnaden mellan Porgy&Bess och Showboat?), varför skulle prefixet "kunglig" då ge frikort från att spela modern nykomponerad musikdramatik i lättare genrer, när det uppenbarligen går bra att spela operett som är hundra år gammal?

Jag håller fullständigt med dig om att det behövs en ny modern scen för musikdramatik (och balett) i Stockholm, men ska man skapa en sådan ska man bereda plats för musikdramatik i alla dess former och inte sätta begränsningar.
Se framåt istället för att begränsa sig till det som varit!

/Jimmy
vars största musikaliska upplevelse på en svensk scen de senaste 10 åren var Miss Saigon på det som då kallades Malmö Musikteater.

Stefan Johansson

Mitt viktigaste jobb på Operan har varit beställningarna av ny musikdramatik (Sandström, Unander-Scharin, Paula af Malmborg, Jennefelt, Börtz, Rehnqvist, osv.) och det är naturligtvis det som är framtiden. Och vi har spelat på tok för lite modern opera från andra länder. Det är en brist som jag är säker på att Birgitta Svendén kommer att åtgärda. Och det måste vara en viktigare uppgift för ett nationellt operahus än att framföra populärmusik. Den engagerade operapubliken är ofta allätare, villiga att pröva det mesta åtm en gång. Men den stora publiken, särskilt den nya och mindre insatta, tycks efterfråga ett begränsat antal klassiker inom balett och opera, förutom Mozart mest verk skrivna från ca 1875 till 1:a världskriget - Carmen till Tosca. Det är där museet hotar branschen samtidigt som det drar mest publik. Det här tycker jag man talar för lite om.

The comments to this entry are closed.