Björn Wiman i DN fann nyss nya kulturministerns (eller hens talskrivares) formuleringar gränsa till pekoral. Daniel Sandström i SvD kommer osökt in på samma ministers uttryckssätt under rubriken Läsningens konst är grymt undervärderad (14/11) och finner det floskulöst:
"Litteraturen kan betyda många saker, men den kan inte betyda vadsomhelst utan att språkets integritet eroderas. Därför är litteraturkritikens utplåning också en politisk fråga, en fråga för en kulturminister med demokratifrågor på sitt bord. Och därför är också ministerns egna inlägg i kulturdebatten oroväckande. Spelar det någon roll att kulturministerns texter uppfattas som ovanligt floskulösa? Ja, faktiskt. Antingen ser hon inte själv flosklerna, och uppvisar en bristande kompetens som läsare. Eller så tror ministern att vi medborgare inte känner igen flosklerna när vi läser dem." http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lasningens-konst-ar-grymt-undervarderad_4099307.svd
Nu är jag inte säker på att Alice Bah Kuhnke och hennes tillskyndare delar Wimans uppfattning om vad som är pekoral eller Sandströms definition av floskler. Kanske en generations- eller ännu mer en (sub)gruppkultur-fråga? Där intellektuell stringens ersatts av känslosamhet och där varje kritik av parollernas retorik uppfattas som en kränkning av talarens identitet. Ja, jag skulle nästan hävda att det vimlar av förment högutbildade som varken känner igen en floskel eller ett pekoral. Vem skulle ha lärt dem? Medan andra politiska företrädare tror att de har ensamrätt på termen "satir" för t.ex. kvinnofientliga eller rasistiska tirader och menar att deras offer saknar humor. Men där också varje kritik av pekoral eller floskler innebär att jag inte bara säger att personen som använder dem pratar smörja utan antt jag också förkastar de (alltför) ofta inte bara politiskt korrekta utan verkligen högst hedervärda idéer som hen försöker uttrycka. Då har den reella analfabetismen erövrat debatten och kränkningskulturens retorik verkligen bidragit till den erodering av språket som Sandström (och Wiman) varnar för.
Comments